Partner serwisu Produkcja roślinna
Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy T241 – 1300/1600kg
2016-01-11 -
Nawóz Actipol DTPA Mn-10
2014-02-21 -
Filtr 110 l/min
2013-12-13 -
Wóz paszowy jednoślimakowy DAFAGRO T-REX
2020-03-13 -
PROKMAR DF 504 Ciągnik Komunalny 4WD
2014-01-23 -
Kosiarka spalinowa NAC S510V
2014-05-12
Rynek unijnych migdałów
Państwa członkowskie Unii Europejskiej przodują nie tylko w produkcji migdałów, ale także w konsumpcji tych orzechów.
Jak wykazują dane, na pierwszym miejscu pod względem produkcji plasują się Stany Zjednoczone z udziałem o wielkości 85 procent w światowym rynku migdałów. Zaraz za nimi jest Hiszpania, a potem Australia. W przypadku unijnych państw, czołowym liderem jak wiadomo jest Hiszpania, a następnie Włochy oraz Grecja.
Całkowita produkcja tych specjałów w obecnym sezonie prawdopodobnie wyniesie 91,5 tysiąca ton, gdzie sezon wcześniej było to 90,9 tysiąca ton. Biorąc pod uwagę wielkość importu, to będzie on podobny do zeszłosezonowego i wyniesie około 200 tysięcy ton w stosunku do 198 tysięcy ton z ubiegłego sezonu. Głównym dostawcą orzechów, który posiada powyżej 95 procent udziałów całego wolumenu importowego są Stany Zjednoczone. Wolumen sprowadzonych orzechów w zeszłym roku wyniósł 185 tysięcy ton, a resztę migdałów dostarczy Australia, Maroko oraz Chile.
W tym sezonie do bezpośredniej konsumpcji na unijny rynek trafi blisko 281 tysięcy ton tych specjałów, a zatem o 5 tysięcy ton więcej niż w poprzednim sezonie.