Partner serwisu Produkcja roślinna
Kategorie
Zobacz również tu
-
80 mln zł czeka na pszczelarzy
2025-04-23 -
Niższy eksport polskiego masła
2025-04-23 -
Ceny skupu świń rzeźnych (13.04.2025)
2025-04-23 -
Ogólna sytuacja w gospodarstwach rolnych
2025-04-23
Poznaj produkty
-
Ciągnik Steyr Profi CVT Agroperfekt
2020-07-17 -
Siłownik gazowy do CASE IH / STEYR / DEUTZ
2011-12-13 -
MZURI REZULT SMART
2021-11-29 -
Case JXN / JXV
2011-01-04 -
Traktorek Yanmar YM1401
2011-12-19
Rośliny strączkowe spełniają istotną rolę w zwiększaniu produkcyjności gleb
W Polsce obserwuje się degradację gleb wynikającą z niesprzyjających warunków klimatycznych oraz z nie przestrzegania podstawowych procesów technologicznych w uprawie roślin. Stan ten powoduje systematyczne zmniejszanie się produkcyjności odmian roślin uprawnych mimo sprzyjających cech genetycznych, a także większego występowania szkodników i chorób w polowych uprawach.
Uprawa roślin strączkowych zwiększa produkcyjności gleb
W ocenie Doroty Paczyńskiej z Małopolskiej Ośrodka Doradztwa Rolniczego, uprawa roślin strączkowych jako źródło białka, poprawiająca strukturę gleby z ekonomicznego punktu widzenia z powodu importu śruty sojowej oraz pasz wysokobiałkowych pochodzenia zwierzęcego i rozwój gospodarki wolnorynkowej stała się dla rolników w latach 1990 nierentowna.
W celu poprawienia aktualnego stanu w uprawach polowych ponownie zachęca się rolników do uprawy roślin strączkowych i wykorzystywania ich do produkcji pasz wysokobiałkowych pochodzenia roślinnego.
Wśród roślin rolniczych najwyższe ilości białka gromadzą właśnie rośliny strączkowe. Spełniają one istotną rolę w zwiększaniu produkcyjności gleb, poprawiając bilans azotu w glebie, poprzez symbiozę z bakteriami brodawkowymi, które wiążą wolny azot z powietrza. Wzbogacają glebę w substancję organiczną i składniki pokarmowe za sprawą resztek pożniwnych, których sucha masa wynosi od 1,5-8,0 t/ha.
Rośliny strączkowe można użytkować do celów:
1. spożywczych:
- fasola zwyczajna
- groch siewny
- bób
- ciecierzyca
- soczewica jadalna
- soja
2. pastewnych:
- bobik
- łubiny (wąskolistny, żółty)
- peluszka
- seradela
- wyka
Wysokie plony roślin strączkowych można uzyskać jeśli będzie się przestrzegać reżimu technologicznego, a więc doboru gatunku do uprawy i odmiany, przedplonu, nawożenia, terminu i gęstości wysiewu, a także zwalczania chorób i szkodników.
