Straty w powierzchni zasiewów ozimin były sporo niższe od zeszłorocznych.
Szacuje się, że do połowy maja zaorano i zakwalifikowano do zaorania w sumie 32 tys. ha powierzchni zasianej zbożami ozimymi, czyli 0,7%, przy czym w roku 2017 – zaorano 20% areału zbóż ozimych, w tym:
-
pszenicy ozimej - 19,5 tys. ha względem 11 tys. ha w 2017 r.,
-
żyta - 2,6 tys. ha wobec 3 tys. ha,
-
jęczmienia ozimego - 3,2 tys. ha w stosunku do 2 tys. ha,
-
pszenżyta ozimego - 5,6 tys. ha w porównaniu do 4 tys. ha.
Obszar uprawy rzepaku i rzepiku ozimego zaorana i zakwalifikowana do zaorania wyniosła 45 tys. ha, a więc 5,6% areału.
Według oceny rzeczoznawców terenowych GUS, główną przyczyną zaorywania plantacji upraw ozimych w 2018 roku były straty spowodowane uszkodzeniami mrozowymi, małą obsadą roślin na powierzchni 1 m2 i wymoknięciem roślin w obniżeniach terenowych.
Największe straty zimowe i wiosenne w uprawach ozimych zaobserwowano w rzepaku i rzepiku ozimym w województwie kujawsko-pomorskim i warmińsko-mazurskim.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl/MP