Notowania zbóż i oleistych. Na giełdowym rynku przeważały wzrosty (3.03.2017)

Piątkowa sesja zakończyła się spadkami unijnych kontraktów na zboża i rzepak, które były konsekwencją skokowego (ponad 1%) umocnienia się euro wobec dolara. Największą stratę (-1,5 euro) zanotowała marcowa seria na unijną kukurydzę, dla której piątek był ostatnim dniem obrotu. Seria kukurydzy na nowe zbiory zamknęła dzień na poziomie z czwartku, czyli 174,25 eur/t.

Notowania zbóż i oleistych. Na giełdowym rynku przeważały wzrosty (3.03.2017)

Notowania zbóż i oleistych

Marcowa i wrześniowa seria pszenicy straciły w piątek odpowiednio: 1 euro i 0,75 euro i obie wycenione zostały na 174 eur/t. Kontrakt na stare i nowe zbiory rzepaku stracił 0,75 euro, do odpowiednio: 418,75 eur/t – seria majowa i 383,5 eur/t - seria na sierpień.

Dużo słabszy dolar to lepsza perspektywa dal amerykańskiego eksportu. Stąd piątek zakończył w Chicago lekkim (0,4%-0,5%) wzrostem notowań pszenicy i kukurydzy, podczas gdy soja zamknęła dzień w pobliżu poziomu neutralnego, a śruta sojowa straciła na wartości 0,6%.


W ubiegłym tygodniu, to wtorkowa i środowa sesja zdecydowały, że amerykańskie kontrakty (wyjątek śruta sojowa) i unijne (wyjątek kukurydza) zamknęły cały tydzień na plusie. Przyczyną silnego wybicia notowań zbóż i kompleksu sojowego w górę były pogłoski o korzystnych zmianach w amerykańskiej polityce dotyczącej biopaliw. Wzrosty z Chicago przeniosły się też na unijny rynek.

Zamknięcie notowań najbliższej serii kontraktu

Paryż-kukurydza: 168,25 eur/t  - zmiana tygodniowa: -1,75%;
Paryż-pszenica: 174,0 eur/t - zmiana tygodniowa: +1,02%;
Paryż-rzepak: 418,75 eur/t - zmiana tygodniowa: +2,07%;

Winnipeg-canola: 532,60 cad/t - zmiana tygodniowa: +3,82%;

Chicago-kukurydza: 147,5 usd/t - zmiana tygodniowa: +2,91%;
Chicago-pszenica: 159,4 usd/t - zmiana tygodniowa: +0,56%;
Chicago-soja: 377,6 usd/t - zmiana tygodniowa: +1,34%;
Chicago-śruta soja: 362,4 usd/t - zmiana tygodniowa: -0,75%.

Waluty:

EUR/USD: 1,0576 - zmiana tygodniowa: +0,15%.



Tagi:
źródło: