Jednak bilans na rynku zbóż jest tylko nieco gorszy niż w czerwcu, ponieważ o 8,1 mln ton podniesiono zapasy początkowe (końcowe dla 2016/17) zbóż. Stąd zapasy na koniec 2017/18 skorygowano w dół o tylko 2,5 mln ton.
Globalne zużycie zbóż w sezonie 17/18 powinno być zbliżone do rekordu i sięgnąć 2,0832 mld ton – znacznie powyżej produkcji. Oznaczać to będzie zagospodarowanie części z rekordowych zapasów zbóż i ich spadek z 523,1 do 477,7 mln ton na koniec sezonu 17/18. W czerwcu prognozowano zapasy końcowe na poziomie 480,2 mln ton.
Światowa konsumpcja zbóż w sezonie 17/18 powinna przewyższyć produkcję - po raz pierwszy od 4 sezonów.
PSZENICA
Tylko minimalne pogorszenie globalnego bilansu w sezonie 2017/18 dotyczyć powinno pszenicy. IGC przycięła produkcję pszenicy do 732 mln ton (-3 mln t m/m i aż 22 mln t r/r). Globalne zużycie pozostawiono na poziomie 735 mln ton, a zapasy na poziomie 241 mln ton. Oznacza to minimalne (3 mln t) uszczuplenie rekordowych zapasów pszenicy na koniec sezonu 17/18.
Jak wskazuje Andrzej Bąk, po czterech sezonach zbiorów przewyższających zużycie sezon 17/18 powinien przynieść odwrócenie sytuacji.
KUKURYDZA
IGC obniżyła o 5 mln t (m/m), do 1020 mln ton, oczekiwane światowe zbiory kukurydzy, ale zapasy końcowe przycięto o tylko 2 mln ton, do 197 mln ton. Światowa konsumpcja tego zboża powinna być rekordowa i wynieść 1055 mln ton. Oznaczać to powinno zagospodarowanie sporej części (34 mln t) z rekordowych zapasów kukurydzy.
Także w przypadku kukurydzy, po raz pierwszy od sezonu 2012/13, spożycie powinno przewyższyć światowe zbiory.
SOJA
Przycięto o 3 mln t, do 345 mln t, wcześniejszą prognozę światowych zbiorów soi. Oznacza to zbiory o 6 mln mniejsze od rekordu z 2016/17, ale nadal drugie w historii. Zużycie soi powinno być rekordowe i wynieść 350 mln t (-2 mln t m/m, ale +11 mln t r/r). W konsekwencji zapasy na koniec sezonu powinny zmniejszyć się o 5 mln ton.