Ze względu na mniejszy areał i oczekiwane gorsze plonowanie, przewiduje się, że całkowita produkcja zbóż spadnie o 3,5% w sezonie 2017/18, do 2049 mln ton.
Istnieje wiele regionów doświadczonych niekorzystną pogodą w ostatnich tygodniach, włączając w to USA i Europę. Spożycie zbóż na świecie powinno być tylko nieco poniżej rekordu z sezonu 2016/17. Oznacza to blisko 7% spadek zapasów zbóż na koniec nowego sezonu, do ciągle dużego poziomu 480 mln ton. Warto w ty miejscu zauważyć, że prognozowany spadek zapasów dotyczy głównie kukurydzy, w przypadku której oczekiwana konsumpcja o 30 mln ton przewyższa produkcję. W przypadku pszenicy, nawet niższe globalne zbiory powinny w 100% pokryć spożycie, stąd zapasy na koniec sezonu 2017/18 będą zbliżone do rekordu.
W odróżnieniu od zbóż IGC oczekuje rekordowych zbiorów soi na świecie w nowym sezonie. Produkcja soi powinna wynieść 486 mln ton, w porównaniu do 484 mln t w tym sezonie. Jednak wzrost światowej konsumpcji, do nowego rekordu 488 mln t (głównie za sprawą Chin), spowoduje minimalne uszczuplenie zapasów (- 2 mln t).
Warto przypomnieć, że świat wkracza w sezon 2017/18 z rekordowymi zapasami zbóż i soi.
źródło: Gospodarz.pl/eWGT/IGC foto:
Gospodarz.pl