W tym czasie wywóz warzyw utrzymał się na zbliżonym poziomie, a z kolei owoców był niższy o 9% niż przed rokiem. Wartościowo wpływy z wysyłki warzyw i owoców wzrosły o 3% pomimo zniżki kontyngentu w grupie owoców. W 2017 r. wolumen jabłek, które dominują w eksporcie owoców, w skali roku był mniejszy o 9% i wyniósł 991 tys. t. Natomiast przy zwyżce cen, wartość sprzedaży zwiększyła się o 6% do 337 mln euro.
Według GUS, najważniejszym kierunkiem eksportu jabłek pozostawały kraje WNP, w tym Białoruś, Kazachstan i Ukraina, do których sprzedano blisko 555 tys. t jabłek, czyli o 8% mniej niż przed rokiem. Na rynek UE sprzedano 334 tys. ton jabłek za 136 mln EUR, a czołowymi odbiorcami tych owoców były: Rumunia, Niemcy, Czechy, Litwa i Holandia.
Głównym rynkiem zbytu soków owocowych i warzywnych były kraje UE zwłaszcza Niemcy, Holandia i Wielka Brytania. Kontyngent wywozu tych soków wyniósł 491 tys. t, a wartość 503 mln euro, czyli mniej niż przed rokiem odpowiednio o 4,5% i o 8,6%.