Pszenica:
Prognozę produkcji pszenicy skorygowano w górę, głównie dzięki lepszym zbiorom w Indiach i lepszym perspektywom dla Australii i Federacji Rosyjskiej, które przeważyły nad korektą w dół dla UE i UK.
Oczekuje się, że zużycie pszenicy w sezonie 2020/21 spadnie w porównaniu z szacunkami na sezon 2019/20 (spadek popytu zarówno na paszę, jak i na zastosowania przemysłowe).
Zapasy na koniec nowego sezonu powinny nadal rosnąć, w związku z większym nagromadzeniem w krajach gdzie poprawiły się perspektywy produkcji.
Kukurydza:
Prognoza produkcji kukurydzy na sezon 2020/21 została powiększona dzięki poprawie oczekiwań dla Brazylii i UE.
Wykorzystanie kukurydzy w 2020/21 zostało na podobnym poziomie m/m, ale powinno wzrosnąć o 2,7% w stosunku do sezonu 2019/20, odzwierciedlając silniejszy wzrost r/r zużycia paszowego i niewielkie odbicie w zastosowaniach przemysłowych.
Zapasy końcowe skorygowano w dół (m/m), ale nadal przewiduje się ich Zapasy na koniec nowego sezonuwzrost o ponad 10% w stosunku do sezonu 2019/20, przy czym większość to wzrost w USA.
Soja:
Globalna produkcja soi w sezonie 2020/21 została nieznacznie zmniejszona w najnowszej prognozie. Wzrost prognozy dla Brazylii zrekompensowany został korektami w dół dla Ukrainy i Indii. Światowa produkcja powinna jednak odbić o blisko 10% w górę licząc rok do roku.
Wykorzystanie soi w sezonie 2020/21 zostało nieco ograniczone (m/m). Korekty w dół dla Brazylii i Indii przeważają nad korektą w górę w USA. W porównaniu do sezonu 2019/20 zużycie soi powinno wzrosnąć jednak o ok. 3%.
Prognozy zapasów na koniec sezonu 2020/21 zmniejszona została w szeregu
krajach, które przeważają nad dalszą korektą w górę w Chinach. Globalnie zapasy końcowe powinny nieznacznie spaść w stosunku do poziomu z poprzedniego sezonu.