Sporo warzyw jest tańszych niż rok temu. Bakłażany, bób, fasola szparagowa, pomidory spod osłon, natka i koperek notują niższe ceny w porównaniu do cen sprzed roku. Natomiast cebula jest droższa i w ofercie hurtowej sprzedawana jest w cenie od 70 groszy do 1,10 zł za kilogram. Kalafiory są o 1/5 droższe porównując z cenami minionego roku. Od 1,5 zł do 3 zł
za sztukę.
Kapusta sprzedawana jest w cenie od 1 do 3 zł za sztukę (cena uzależniona od wielkości główki). W porównaniu z minionym rokiem o ½ droższe są ogórki. W ofercie Rynku Hurtowego Bronisze sprzedawane są w cenie od 1 zł do 2,5 zł za kilogram. Im drobniejsze tym droższe. Tanie są ziemniaki. Odmiana Irga, od 23 groszy za kilogram (drobniejsze) do 45 groszy za większe bulwy. Ponieważ powierzchnia upraw ziemniaków jest w tym roku większa niż w 2016 stąd prognozy większych zbiorów. O 1/5 drożej sprzedawana jest kapusta (1 - 3 zł za główkę).
Dobrą informacją jest, że warzyw gruntowych powinniśmy zebrać tyle samo ile rok temu czyli ponad 4,5 miliona ton (dane GUS). Lepiej zapowiadają się zbiory warzyw późnych, ale o ostatecznym poziomie zbiorów zadecydują warunki dalszej wegetacji.
źródło: Gospodarz.pl/ Bronisze.com foto:
sxc.hu