Stany Zjednoczone oraz kraje azjatyckie to główni dostawcy orzechów na unijne rynki.
Niemal 20% sprowadzanych przez Unię Europejską orzechów pochodzi z Chin oraz z Hongkongu.
Całkowity wolumen importowy był w gran icach 700 tysięcy ton, z czego 42% pochodziło ze Stanów Zjednoczonych. Przy czym najwięcej tego produktu importuje Hiszpania, Holandia oraz Niemcy.
Największym zainteresowaniem na rynku Unii Europejskiej cieszą się migdały, orzechy włoskie oraz pistacjowe. Spośród zakupionego surowca, zdecydowanie większa część jest kierowana do przetworzenia. Przede wszystkim są one używane do produkcji masła, nugatu, marcepanu, czekolad. Natomiast pozostała część trafia do bezpośredniego spożycia jako przekąski w postaci prażonych lub solonych orzeszków oraz różnorodnych mieszanek.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
sxc.hu