Jak wynika z ocen firmy Tallage, wydawcy raportu „Stratégie grains”, w minionym sezonie produkcja pasz przemysłowych w UE wyniosła 151,4 mln t, czyli o ponad 2,0 mln t - 1,4% więcej niż sezon wcześniej. Podobnie jak w poprzednich latach, zwyżka ta napędzana była przez rozwijający się sektor drobiarski. Produkcja pasz dla drobiu sięgnęła 56,1 mln t i była wyższa o 1,4% niż sezon wcześniej. Niemniej, jeszcze większy przyrost odnotowano w przypadku pasz dla bydła – o 2% do 43,8 mln t. Poza tym, po spadkach w sezonie 2016/2017, w sezonie 2017/2018 nastąpiło odbicie o 0,8% do 51,5 mln t w produkcji pasz dla trzody.
Eksperci Tallage przewidują, że w sezonie 2018/2019 produkcja pasz dla trzody, z uwagi na kłopoty związane z rozprzestrzenianiem się afrykańskiego pomoru świń, może wzrosnąć o 0,4% do 51,7 mln t. Niewykluczone jest, że będzie ona nawet niższa w ujęciu roku. Produkcja pasz dla drobiu wzrośnie o 1,2% do 56,8 mln t, a pasz dla bydła o 1,6% do 44,5 mln t. Zmiany te spowodują wzrost produkcji pełnoporcjowych pasz przemysłowych ogółem o 1,1% do 153,0 mln t.
W ujęciu geograficznym ponownie największa zmiana prognozowana jest w odniesieniu do Polski o 2% - 0,2 mln t do 10,3 mln t, a także Hiszpanii o 2% - 0,5 mln t do 21,8 mln t oraz Wielkiej Brytanii o 1% - 0,2 mln t do 14,9 mln t. Natomiast w przypadku Włoch oraz Holandii oczekiwany jest spadek produkcji.
Całkowite zużycie zbóż na pasze, zarówno przemysłowe jak i gospodarcze w sezonie 2018/19 w całej UE-28 wyniesie 163 mln t, a więc o 10,5 mln t mniej niż w sezonie poprzednim. Z tej wielkości jedynie 48,2 mln t ma przypaść na pszenicę, czyli o 8,3 mln t mniej niż w poprzednim sezonie. Niższe ma być również zużycie jęczmienia, wynoszące 36,4 mln t względem 37,9 mln t w sezonie 2017/18. Zwiększy się z kolei wykorzystanie kukurydzy – o 2,8 mln t do 58,3 mln t, przy czym będzie to w dużym stopniu zależało od importu tego ziarna przez UE.
W tym sezonie drastycznie ma się zmniejszyć głównie spasanie zbożami w gospodarstwach. Niskie zbiory oraz wysokie ceny będą zachęcały rolników do sprzedaży ziarna, wyraźnie uszczuplając jego zapasy.