Uzyskana w ten sposób pasza w porównaniu do wysłodków mokrych, charakteryzuje się lepszą strawnością, wyższą wartością energetyczną i jest chętniej zjadana przez zwierzęta. Suchą masę wysłodków stanowią węglowodany: włókno surowe (celuloza, hemiceluloza, pektyny, lignina) oraz bezazotowe wyciągowe (cukry proste, dwucukry, wielocukry, pentozany).
Kolejną formą konserwacji wysłodków jest suszenie. Wysłodki suszone zawierają ok. 87 – 95 % (870 – 950 g SM/kg). W KSC S.A. produkowane są 2 rodzaje wysłodków brykietowanych: melasowane i niemelesowane. Wysłodki buraczane suszone melasowane brykietowane to pasza o bardzo dużej wartości energetycznej jak również zerowym ryzyku zakwaszenia treści żwacza. Kolejnym atutem suchych wysłodków buraczanych jest ich łatwa forma transportu oraz przechowalnictwo, podczas którego nie notujemy żadnych strat.
Podsumowując: wysłodki buraczane są paszą węglowodanową o umiarkowanej zawartości białka i składników mineralnych. Wysłodki buraczane są paszą bardzo chętnie zjadaną przez zwierzęta, ze względu na swoją smakowitość. Pasze te doskonale uzupełniają dawki pokarmowe złożone z kiszonki z kukurydzy oraz całych roślin zbożowych. Praktyka pokazuje, iż wprowadzenie wysłodków do karmienia krów zwiększa pobieranie suchej masy pasz, a co za tym idzie pozwala osiągnąć większą produkcję mleka. Kiszonki zrobione z wysłodków prasowanych są najtańszą paszą objętościową. W każdym gospodarstwie rolnym pasze z wysłodków buraczanych powinny stanowić stały komponent dawki pokarmowej dla bydła mlecznego, opasowego, trzody chlewnej i koni.