Jak podała w ubiegłym tygodniu w komunikacie Europejska Federacja Producentów Pasz (FEFAC) z informacji dostarczonych przez jej członków wynika, że w 2013 r. produkcja pasz przemysłowych w UE, z wykluczeniem Grecji, Luksemburga i Malty była na poziomie 153,8 mln t, a zatem to o 0,2% mniej niż rok wcześniej.
Spadek produkcji łącznie wynikał z niższej o 1,7% produkcji pasz dla trzody chlewnej. Związane to było z niepewną sytuacją w sektorze, gdzie rentowność produkcji była na niewysokim poziomie, a wejście w życie 1.01.2013 r. nowych wymagań związanych z grupowym utrzymywaniem loch prośnych dodatkowo ograniczyło pogłowie i tym samym popyt na pasze.
W tym samym czasie produkcja pasz dla bydła wzrosła o 0,8%, a pasz dla drobiu o 0,6%. W związku z tym, pasze dla drobiu umocniły swoją pozycję, jako najważniejszy segment rynku pasz przemysłowych. Produkcja i zużycie pasz dla bydła zwiększyła się wyraźnie na skutek późnej wiosny w wielu częściach Europy i niższej produkcji pasz zielonych w tym okresie.
Wśród największych unijnych producentów dwa kraje wyraźnie zwiększyły produkcję w 2013 r. Były to Wielka Brytania z 5% zwyżką oraz Polska, gdzie produkcja wzrosła o 3%. Produkcja w Niemczech i Włoszech była stabilna, a we Francji, Hiszpanii i Holandii zmalała o 1%.
Eksperci FEFAC szacują, że w 2014 r. produkcja w przypadku pasz dla drobiu będzie stabilna, pasz dla trzody spadnie o 0,5%, a pasz dla bydła - o prawie 1%. Stanie się tak z uwagi na warunki pogodowe, które wiosną są znacznie lepsze niż rok temu i tym samym zapotrzebowanie na pasze przemysłowe jest mniejsze. Zmiany te spowodują obniżenie się produkcji przemysłowej pasz ogółem o 1%.