Zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych
Wpływ na to miały m.in. coraz większa intensyfikacja żywienia zwierząt, a także rozwój produkcji drobiu. W ostatnich dwóch sezonach zanotowano jednak zniżki w krajowym zużyciu tych surowców. Z jednej strony wynikało to z malejącego pogłowia trzody chlewnej, z drugiej z kolei ze wzrostu ich cen w odniesieniu do zbóż.
Jak wynika z szacunków IERiGŻ, opublikowanych w październikowym raporcie ”Rynek pasz”, w ostatnim sezonie 2013/2014 zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych kształtowało się w granicy 3,07 mln t w stosunku do 3,29 mln t sezon i 3,66 mln t dwa sezony wcześniej.
Dominują śruty oleiste
W strukturze konsumpcji omawianych surowców w sezonie 2013/2014, tak jak w latach poprzednich, dominowały śruty oleiste z 90% udziałem. Natomiast 9% zużycia stanowiły nasiona strączkowe pastewne, a 1% mączki rybne. W odniesieniu do zużycia śrut największy udział miała śruta sojowa - 62%. Udział śruty rzepakowej wyniósł 22%, a słonecznikowej - 16%.
Konsumpcja wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce w sezonie 2014/2015
IERiGŻ przewiduje, że w sezonie 2014/2015 konsumpcja wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce wzrośnie o ponad 10% do 3,4 mln t w odniesieniu do sezonu poprzedniego. Na wyższe zużycie śruty sojowej i słonecznikowej wpłynie zmniejszenie ich cen, wynikające z poprawy uwarunkowań podażowo-popytowych na globalnym rynku oleistych.
Prawdopodobnie zwiększy się także konsumpcja śruty rzepakowej, czemu będzie sprzyjał wzrost jej produkcji, gdyż tegoroczne zbiory rzepaku są szacowane przez GUS jako rekordowo wysokie. IERiGŻ oczekuje również wzrostu zużycia nasion strączkowych w sezonie 2014/2015. Natomiast zużycie mączki rybnej prawdopodobnie pozostanie niezmienne.