Najważniejszymi tematami omawianymi w trakcie posiedzenia były: sytuacja rynkowa, modernizacja zasad dotyczących dodawania produktów leczniczych posiadających zezwolenia do pasz, ich sprzedaży i stosowania, najnowsze informacje na temat dyskusji odnośnie marnotrawienia żywności, najnowsze informacje nt. oceny funkcjonowania rozporządzenia (UE) nr 178/2002, kodeks dobrych praktyk etykietowania w odniesieniu do mieszanek paszowych dla zwierząt wykorzystywanych do produkcji żywności Copa-Cogeca/FEFAC.
Następnym tematem przedstawionym podczas posiedzenia była kwestia pasz leczniczych. Uczestnicy zebrania udzieli kolejno informacji na temat produkcji krajowej lub indywidualnej tego typu pasz. W krajach członkowskich ich produkcja w dużym stopniu zmalała lub praktycznie zanikła. W Polsce produkcja pasz przez gospodarza jest możliwa, choć należy spełnić wiele warunków i uzyskać urzędowe pozwolenie. Stosowanie paszy leczniczej odbywa się każdorazowo także pod okiem lekarza weterynarii.
W kwestii marnotrawienia żywności Pan Javier Valle koordynujący pracę grupy roboczej „pasze” przedstawił prezentację. DG Sanco zajmuje się tą sprawą starając się stworzyć definicję żywności straconej w celu przekazania definicji na tyle jasnej aby mogła być przekazana innym administracjom w celu rozwoju polityk i projektów w tym temacie. W każdym kraju członkowskim podjęto inicjatywy aby uwrażliwić społeczeństwo na kwestie marnotrawienia żywności jednak rozwiązania technologiczne są jeszcze skomplikowane i na obecnym etapie zbyt kosztowne.
Następnie Pan Javier Valle przedstawił projekt Komisji Europejskiej dotyczący standardowej procedury operacyjnej systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF). Celem tego projektu jest wypracowanie systemu wczesnego ostrzegania na podstawie istniejących ram prawnych i doświadczeń już zdobytych na przestrzeni lat przez członków sieci biorąc przede wszystkim pod uwagę następujące główne elementy:
-
rodzaje powiadomień
-
obowiązki członków sieci
-
wymagania dotyczące przekazywania różnych rodzajów powiadomień
-
punkty kontaktowe Komisji w wypadku szczególnych zadań
-
wycofanie i zmiana zgłoszenia
-
wymiana informacji z krajami trzecimi
Ostatnim punktem omawianym podczas posiedzenia była kwestia kodeksu dobrych praktyk etykietowania w odniesieniu do mieszanek paszowych dla zwierząt wykorzystywanych do produkcji żywności Copa-Cogeca/FEFAC. Sekretariat Copa-Cogeca i FEFAC przygotowali pismo do sekcji żywienia zwierząt z SCoFCAH. List ten obejmuje zmiany techniczne związane z etykietowaniem a mający na celu poprawienie Kodeksu dobrych praktyk tak aby spełniał on oczekiwania zarówno organów jak i podmiotów gospodarczych.