| Autor: redakcja1

Rynek śrut oleistych w sezonie 2014/2015

Spodziewana rekordowo wysoka globalna podaż nasion roślin - w szczególności soi - w sezonie 2014/2015 przełoży się na rekordowo wysoką produkcję śrut – podaje Bank BGŻ.

Rynek śrut oleistych w sezonie 2014/2015

Rynek śrut oleistych w sezonie 2014/2015

Jak wynika z październikowego raportu FAO, wzrośnie zużycie śrut oleistych, chociaż w mniejszym stopniu niż produkcja czy podaż, co pozwoli na istotną zwyżkę ich zapasów na koniec sezonu. Światowa podaż śrut oleistych, będąca sumą produkcji i zapasów początkowych będzie wyższa o 8-9 proc. do 159 mln t. Nieco mniej, bo o 6% zwiększy się zużycie śrut.

Zużycie śrut oleistych

Eksperci FAO podkreślają, że przyrost spożycia w aktualnym sezonie będzie i tak wyższy niż obserwowany w poprzednich latach. Do większego zużycia śrut przyczyni się m.in. poprawa sytuacji gospodarczej w niektórych krajach, a co za tym idzie rosnący popyt na produkty pochodzenia zwierzęcego, a także oczekiwane spadki globalnych cen śrut. Z drugiej strony popyt na śruty w poszczególnych regionach może tłumić/osłabiać duża dostępność zbóż paszowych.

W opinii analityków Banku BGŻ podobnie jak w ostatnich latach, również w obecnym sezonie największy wzrost spożycia śrut oczekiwany jest w krajach rozwijających się, w szczególności w azjatyckich. Wyższa konsumpcja śrut oczekiwana jest również w Brazylii i Argentynie, na co przełoży się z jednej strony większa produkcja w tych krajach, a z drugiej rozwijający się eksport mięsa.

Ponadto w krajach rozwiniętych prognozowany jest wzrost zużycia śrut. W Stanach Zjednoczonych na wzrost konsumpcji tych surowców powinny wpłynąć m.in. większa produkcja, spadek cen oraz wyższe zapotrzebowanie zgłaszane głównie przez sektor drobiarski. Sporo mniejszy wzrost zużycia szacowany jest w UE, która jest zaraz po Chinach, czołowym konsumentem śrut na świecie, z uwagi na dużą dostępność zbóż paszowych.

Ze względu na to, że szacowany wzrost zużycia śrut na świecie będzie prawdopodobnie niższy niż wzrost ich podaży, zapasy na koniec tego sezonu będą sporo większe. Zdaniem ekspertów FAO, zwiększa się one o 19 proc. W ujęciu rocznym, a więc o 4 mln t w ekwiwalencie białka. Stosunek zapasów do konsumpcji dla śrut w sezonie 2014/2015 wyniesie 19,6 proc. W odniesieniu do 17,4 proc. w sezonie poprzednim. W związku z tym, istnieją fundamentalne podstawy do mniejszych cen tych surowców niż w sezonie 2013/2014.



Tagi:
źródło: