| Autor: redakcja6

Produkcja biodiesla na świecie w 2013 roku i prognozy na 2014 rok

Z najnowszych, czerwcowych danych Oil World wynika, że w 2013 roku światowa produkcja biodiesla wyniosła 27,06 mln ton, co oznacza, że była o 2,87 mln ton wyższa, tj. o 11,9%, niż rok wcześniej – poinformowała Bank BGŻ.

Produkcja biodiesla na świecie w 2013 roku i prognozy na 2014 rok
Najwięcej biodiesla zostało wytworzone w Unii Europejskiej, Stanach Zjednoczonych, Indonezji, Brazylii i Argentynie. Łączne wytwórstwo w wyżej wymienionych miejscach przekroczyło 80% i wyniosło 21,9 mln ton.
 
W ubiegłym roku w strukturze surowców do produkcji biodiesla dominował olej palmowy. W ciągu ostatnich kilku lat jego znaczenie wyraźnie wzrosło. W latach 2010-2012 udział biodiesla z oleju palmowego wynosił odpowiednio 22%, 23% i 28%. Natomiast w 2013 roku było to już 32%.
 
Na drugim miejscu uplasował się olej sojowy z 26-procentowym udziałem w produkcji biodiesla. Natomiast trzecim chętnie używanym surowcem był olej rzepakowy. Niemniej, w ostatnich latach znaczenie oleju rzepakowego w produkcji tego paliwa znacznie zmalało. W 2010 udział w globalnej produkcji oleju rzepakowego wynosił 35%, w 2011 – 28%, w 2012 – 26%, a w 2013 roku już tylko 23%.
 
Co ciekawe w ostatnim czasie obserwowany jest wzrost produkcji biodiesla z olejów posmażalniczych. Według Banku BGŻ, na postawie Oil World, w 2013 roku z tych surowców wyprodukowano 2,08 mln ton biodiesla, co stanowi dwa razy więcej niż w 2010 roku. W analizowanym okresie największe ilości z tego surowca wytworzono w Unii Europejskiej, bo na poziomie 1,17 mln ton, a także w Stanach Zjednoczonych – 0,62 mln ton.
 
Z prognoz wynika, że w 2014 roku globalna produkcja biodiesla może wynieść 29,12 mln ton. W porównaniu z rokiem ubiegłym będzie to o 2,06 mln ton więcej w skali roku, czyli o 7,6%. Należy jednak podkreślić, że oczekiwany wzrost produkcji będzie niższy wobec średniej z ostatnich pięciu lat, w czasie których światowa produkcja zwiększała się przeciętnie o 13,8%. Niemniej jednak, specjaliści są zdania, że zużycie olejów na cele energetyczne będzie rosło znacznie szybciej niż na cele spożywcze.


Tagi:
źródło: