Biopaliwa uzyskuje się drogą przetworzenia produktów organizmów żywych, np. pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Dlatego w odróżnieniu od innych paliw, takich jak ropa naftowa, gaz ziemny, węgiel czy paliwo jądrowe, biopaliwa są odnawialnymi źródłami energii.
Ze względu na stan skupienia można podzielić je na: stałe, ciekłe i gazowe.
Do biopaliw stałych zaliczamy: słomę w postaci bel, kostek albo brykietów, granulat trocinowy lub słomiany, czyli pellet, siano, specjalne gatunki drzew, takie jak wierzba krzewiasta, ślazowiec pensylwański, róża wielokwiatowa jak również inne przetworzone odpady roślinne. Wyżej wymieniona biomasa w wyniku spalania lub gazyfikacji pozwala bowiem na otrzymanie energii elektrycznej lub gazowej.
Z kolei biopaliwa płynne otrzymywane są w drodze fermentacji alkoholowej węglowodanów, fermentacji butylowej biomasy, bądź z estryfikacji olejów roślinnych. Największe znaczenie ma produkcja biodiesla z olejów roślinnych oraz bioetanolu, który stosowany jest jako dodatek do benzyny.
Ostatnią grupę stanowią biopaliwa gazowe powstające w wyniku fermentacji beztlenowej odpadów rolniczych np. obornika. Otrzymywany jest wówczas biogaz.
Ciekawostki dotyczące biopaliw:
-
Zastosowanie biopaliw sprzyja zmniejszeniu importu i zużycia ropy, co przekłada się pozytywnie na gospodarkę kraju.
-
Ich spalanie nie jest tak szkodliwe, jak w przypadku innych paliw.
-
Estry rzepakowe podczas spalania oddają tyle samo dwutlenku węgla, ile podczas wzrostu pobrała roślina.
-
Biopaliwem rzepakowym z jednego hektara pola można przejechać samochodem do 20 tys. km.