| Autor: redakcja1

Biopaliwa nie są głównym winowajcą wzrostu cen żywności?

To nie biopaliwa, ale ceny paliw, zmiany kursowe walut, ekstremalne zjawiska pogodowe i restrykcje w polityce rolnej i handlowej są głównymi przyczynami wysokich i nadmiernie zmiennych cen żywności – twierdzi prof. Michael Schmitz z Uniwersytetu w Giessen.

Biopaliwa nie są głównym winowajcą wzrostu cen żywności?
W przeprowadzonej analizie pt. „Do Biofuels Contribute to Price Volatility and Food Insecurity” profesor dowodzi, że silne wahania cen surowców rolnych odnotowywane w ostatnich kilku sezonach miały znikomy wpływ na regiony dotknięte problemem głodu – zaznacza FAMMU/FAPA.
 
Ekonomista jest przekonany, że obserwowane zjawisko głodu i ubóstwa w krajach rozwijających się jest rezultatem złego zarządzania, korupcji, wojen domowych oraz ekstremalnych zjawisk pogodowych. Dla niektórych krajów rozwijających się i wschodzących, biopaliwa są dodatkowym źródłem przychodów z eksportu i oszczędności na imporcie paliw kopalnych.
 
Raport znalazł poparcie sekretarza generalnego Copa-Cogeca - Pekki Pesonena. Uważa on, że debata żywność kontra paliwa prowadzona jest w całkowicie niewłaściwy sposób ignorujący realia produkcji biopaliw.
 
Zdaniem sekretarza, produkcja biopaliw dostarcza znacznych korzyści dla sektora paszowego, a rzepak może być wykorzystany nie tylko do produkcji biodiesla, ale także w produkcji składników pasz w postaci pozostałości z procesu produkcyjnego, co może zmniejszyć konieczność importu śruty sojowej do Unii – uważa przewodniczący Copa-Cogeca.
 
Z kolei w najnowszym raporcie Bank Światowy stwierdza, że paliwa kopalne są odpowiedzialne w dwóch trzecich za inflację cen żywności i uważa, że przy utrzymaniu wyznaczonych udziałów biopaliw w paliwach kopalnych ceny kukurydzy spadną.
 
W związku z tym, sekretarz generalny unijnego stowarzyszenia przemysłu biopaliwowego E-pure nawołuje unijnych decydentów do zapoznania się z wynikami analiz przeprowadzonych przez Bank Światowy i wzięcie ich pod uwagę w toku procesu legislacyjnego.
 
Niemniej jednak irlandzka prezydencja w UE ostrzegła, że najprawdopodobniej nie uda się wypracować porozumienia w kwestii przyszłości unijnej polityki biopaliwowej w 2013 roku przy tak znacznej rozbieżności stanowisk pomiędzy krajami członkowskimi i członkami parlamentu co do propozycji Komisji Europejskiej.
 
Komisja zaproponowała m.in. ograniczenie udziału biopaliw produkowanych z surowców rolnych takich jak zboża, cukier czy oleiste do 5% w mieszankach paliwowych w 2020 r – przypomina FAMMU/FAPA na podstawie Reuters i innych źródeł.
 


Tagi:
źródło: