W okresie styczeń-luty 2016 r. import mięsa owczego i koziego (w tym żywca) do krajów Unii Europejskiej wzrósł o 24,3% do 37,3 tys. ton - podaje FAMMU/FAPA.
Import mięsa owczego i koziego do UE
Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia - 33,9 tys. ton i 91% udział w handlu. Wwóz tych produktów z Nowej Zelandii zwiększył się w odniesieniu do porównywalnego czasu 2015 r. aż o 30,7%.
Większe ilości mięsa owczego i koziego importowano również z Australii - 2,3 tys. ton - mniej o 28,6%, Islandii - 396 ton - ponad czterokrotny wzrost, Urugwaju - 385 ton - spadek o 4,3%, Macedonii - 160 ton - zniżka o 5%, Argentyny - 44 tony - ponad trzykrotna zwyżka oraz Chile - 37 ton - spadek o 57,7%.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
LIR