| Autor: redakcja6

Stabilizacja produkcji i wyższe prognozy cen jagniąt w Unii Europejskiej w 2013 roku

Z szacunków Komisji Europejskiej wynika, że do końca 2013 roku będą wzrastać ceny jagnięciny. Natomiast na stabilnym poziomie utrzyma się produkcja mięsa owczego, po skokowym jej wzroście na początku roku.

Stabilizacja produkcji i wyższe prognozy cen jagniąt w Unii Europejskiej w 2013 roku

Analitycy przewidują, iż w 2012 roku średnia cena jagniąt ciężkich ukształtuje się na poziomie 521 euro/100 kg, co oznacza, że będzie ona o blisko 5% wyższa niż w roku ubiegłym.  Z kolei w 2014 ceny tego gatunku mięsa ustabilizują się i wyniosą 522 euro/100 kg.

Niemniej jednak ceny jagniąt ciężkich na początku bieżącego roku nie były zbyt optymistyczne, gdyż gwałtownie spadały. Dopiero po trzech miesiącach zaobserwowano wzrost notowań, które najprawdopodobniej w dalszej części roku powrócą do stanu z 2012 roku.

Z kolei ceny jagniąt lekkich nie zwiększą się już tak sporo jak ciężkich, bo tylko o 0,7% osiągając poziom 604 euro/100 kg zarówno w 2013 jak i 2014 roku.

W analizowanym czasie nieznaczne wzrosty będą obserwowane również w obrębie produkcji mięsa owczego. Po 3,5% spadku w 2012 roku, w 2013 produkcja tego gatunku mięsa wyniesie 764,934 tys. ton.  Do głównych powodów niewielkiego wzrostu eksperci zaliczają zwiększoną wytwórczość baraniny w Wielkiej Brytanii i Irlandii, w których średnie ceny jagniąt ciężkich wyniosą odpowiednio 510 euro/100 kg i 45 euro/100 kg.

Trend spadkowy w produkcji mięsa będzie natomiast obserwowany w Hiszpanii, gdzie obniży się ona o 3% do 125 tys. ton. Dalszy 4-procentowy spadek będzie miał miejsce także w 2014 r. Średnia cena ciężkich jagniąt w tym kraju ukształtuje się na poziomie 508 euro/100 kg w 2013 i 2014 roku.



Tagi:
źródło: