| Autor: kkj6

Spadek importu żywca i mięsa owczego w Unii Europejskiej

W przypadku handlu mięsem owczym oraz żywcem w unijnych krajach głównie dominuje import. W okresie od stycznia do końca lutego bieżącego roku do unijnych krajów dostarczono 36,2 tysiąca ton żywca oraz owczego mięsa równowartości mięsa, czyli 11,3 procenta mniej niż w tym samym czasie roku wcześniejszego.

Spadek importu żywca i mięsa owczego w Unii Europejskiej

Przodującym dostarczycielem była jak zwykle Nowa Zelandia, która wysłała do państw członkowskich Wspólnoty 30,6 tysiąca ton żywca i mięsa. W związku z wolumen importu z Australii osiągnął kontyngent o wielkości 3,9 tysiąca ton.


Również z Urugwaju i Islandii zaimportowano mniej żywca i mięsa, bo odpowiednio 693 tony i 439 ton.


Niemniej jednak w omawianym czasie unijne kraje wysłały blisko 5,3 tysiąca ton żywca i mięsa owczego i to o aż 140 procent więcej niż rok wcześniej. Głównym odbiorcą jest Liban, Szwajcaria, Hongkong, Angola, Chorwacja oraz Wybrzeże Kości Słoniowej.



Tagi: