W okresie od stycznia do końca sierpnia 2014 r. import mięsa oraz żywca owczego i koziego do krajów Unii Europejskiej zmalał o 3,2% do 154,9 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.
Import mięsa owczego i koziego
Kolejny rok z rzędu największy, bo wynoszący 83,7% udział w handlu tym towarem z Unią Europejską miała Nowa Zelandia - 129,7 tys. ton.
Zakup tych towarów z Nowej Zelandii zmniejszył się jednak w odniesieniu do tego samego czasu 2013 r. o 6,2%. Spore ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano również z Australii - 15 tys. ton, a więc o 20,3% więcej, Chile - 3 tys. ton, byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii - 2,3 tys. ton, Urugwaju - 2,2 tys. ton oraz z Argentyny - 1,4 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst.: Komisja Europejska foto:
LIR