Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
AGREGAT UPRAWOWY Z WAŁEM DOCISKOWYM 2,1 M
2013-12-29 -
Ciągnik Steyr Multi
2020-04-14 -
Kocioł KOSTRZEWA TWIN BIO LUXURY NE 12 KW
2020-04-23
2014-12-01
| Autor: redakcja1
Spadek importu mięsa owczego i koziego do UE (I-IX 2014)
W okresie od stycznia do końca września 2014 r. import mięsa owczego i koziego, w tym również żywca do krajów Unii Europejskiej zmalał o 3,3% do 166,2 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.
Import mięsa owczego i koziego
Tradycyjnie największy, bo 83,6% udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia w ilości 138,9 tys. Dostawy tych towarów z Nowej Zelandii zmniejszyły się jednak w odniesieniu do tego samego czasu 2013 r. o 6,4%.
Większe ilości mięsa owczego i koziego zakupiono także z Australii - 16,3 tys. ton, wzrost o 20,5% wobec do 2013 r., Chile - 3,4 tys. ton, czyli mniej o 1,6%, Urugwaju - 2,3 tys. ton, tj. zwyżka o 28,1%, byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii - 2,3 tys. ton, spadek o 8,3% oraz z Argentyny 1,5 tys. ton, wzrost o 64,7%.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst.: Komisja Europejska foto:
sxc.hu