| Autor: redakcja1

Spadek importu mięsa owczego i koziego do UE (I-IX 2014)

W okresie od stycznia do końca września 2014 r. import mięsa owczego i koziego, w tym również żywca do krajów Unii Europejskiej zmalał o 3,3% do 166,2 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.

Spadek importu mięsa owczego i koziego do UE (I-IX 2014)

Import mięsa owczego i koziego

Tradycyjnie największy, bo 83,6% udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia w ilości 138,9 tys. Dostawy tych towarów z Nowej Zelandii zmniejszyły się jednak w odniesieniu do tego samego czasu 2013 r. o 6,4%.

 

Większe ilości mięsa owczego i koziego zakupiono także z Australii - 16,3 tys. ton, wzrost o 20,5% wobec do 2013 r., Chile - 3,4 tys. ton, czyli mniej o 1,6%, Urugwaju - 2,3 tys. ton, tj. zwyżka o 28,1%, byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii - 2,3 tys. ton, spadek o 8,3% oraz z Argentyny 1,5 tys. ton, wzrost o 64,7%.



Tagi:
źródło: