Kategorie
Zobacz również tu
-
Rola obszarów wiejskich
2025-04-01 -
Krajowe ceny produktów mlecznych
2025-04-01 -
Wzrost cen unijnej kukurydzy
2025-04-01
Poznaj produkty
-
Ładowarka kołowa GiANT D337T
2013-03-15 -
Systemy konstrukcyjne - drewno klejone
2015-04-20 -
Ciągnik Steyr Profi CLASSIC Agroperfekt
2020-07-17 -
Płyta warstwowa dachowa PUR | PIR
2018-02-27 -
Wał uprawowy przedni U683
2013-04-02 -
Mistral
2011-01-04
FAO: Produkcja mięsa owczego wzrośnie o 0,8% do 14 mln ton
Jak wynika z nowego raportu FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) z maja br., w 2015 r. globalna produkcja mięsa owczego wzrośnie o 0,8% do 14 mln ton - podaje FAMMU/FAPA.

Produkcja mięsa owczego
Produkcja w krajach zwijających się zwiększy się o 1,1%, a w krajach rozwiniętych zmaleje o 0,1%. Należy nadmienić, że blisko trzy czwarte światowej produkcji tego gatunku mięsa skupione jest w krajach rozwijających się. Największymi producentami w tej grupie krajów pozostają Chiny, Indie, Sudan, Pakistan oraz Nigeria.
Dobre warunki pastwiskowe w ostatnim okresie sprzyjają rozbudowie stad owiec w wielu najważniejszych rejonach produkcyjnych w Azji oraz w Afryce. Z kolei w Oceanii, susza wpływa negatywnie na rozwój produkcji w Australii oraz w Nowej Zelandii. W państwach UE, będących drugim najważniejszym producentem tego gatunku mięsa na świecie, producenci napotykają problemy związane z epidemią tzw. choroby niebieskiego języka.
Według prognoz FAO, w 2015 r. do globalnego handlu trafi w sumie 940 tys. ton mięsa - 7% światowej produkcji, a więc o 8,6% mniej niż przed rokiem. W światowym handlu tym gatunkiem mięsa dominującą rolę odgrywają Australijczycy oraz Nowozelandczycy z 85% udziałem. Z uwagi na spadek produkcji mięsa owczego w obu tych krajach, w 2015 r. wywóz z Antypodów będzie mniejszy.
Tym niemniej dostawy z Oceanii do takich lukratywnych rynków zbytu, jak kraje UE oraz USA utrzymają się na dotychczasowym poziomie. Dostawcy z Antypodów będą za pewne szukać możliwości rozszerzenia swojej sprzedaży na rynkach wschodzących, a więc w Chinach, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, Katarze oraz w Malezji. Zwyżkę wysyłki odnotują mniejsi eksporterzy, jak Indie, dostarczając mięso przede wszystkim na Bliski Wschód, w tym głównie do Zjednoczonych Emiratów Arabskich oraz Arabii Saudyjskiej. Eksport z krajów UE oraz Urugwaju również się zwiększy, ale nie będzie to wzrost znaczący.
