Produkcja jagnięciny
Mniejszy poziom produkcji mięsa baraniego zostanie zrekompensowany większą produkcją jagnięciny. W 2015 r. produkcja tego gatunku mięsa na Wyspach będzie dalej wzrastać do 304 tys. ton. Zwyżka ta będzie efektem zwiększenia się krajowego stada owiec, co z kolei jest wypadkową wzrostu zaufania farmerów do produkcji owczarskiej.
Eksport mięsa owczego
Po sporym wzroście eksportu mięsa owczego z Wielkiej Brytanii w 2013 r., w tym roku wysyłka ponownie się będzie wyższa o 4% do 113,1 tys. ton. W pierwszym półroczu 2014 r. wywóz tego gatunku mięsa z Wysp osiągnął granicę 48 tys. ton, a zatem był o 2% większy niż przed rokiem oraz najwyższy od 1998 r.
Wyższej wysyłce sprzyja silny popyt płynący spoza krajów Wspólnoty, głównie na Dalekim Wschodzie, w Ghanie, Kongo, na Wybrzeżu Kości Słoniowej w Afryce Zachodniej, a w Europie w Norwegii i Szwajcarii.
W 2015 r. eksport tego gatunku mięsa będzie prawdopodobnie także wysoki i wyniesie 113,4 tys. ton. W tym roku Brytyjczycy sprowadzą 110,3 tys. ton mięsa owczego, a więc o 2,6% mniej niż w 2013 r. W 2015 r. import ten wzrośnie do poziomu 111,3 tys. ton.