Jak wynika z długoterminowej prognozy przedstawionej przez Komisję Europejską, do roku 2022 produkcja mięsa owczego będzie się sukcesywnie zmniejszać o 1,6% na rok.
W związku z tym, na koniec bieżącej dekady produkcja tego gatunku mięsa wyniesie 831 tysięcy ton i będzie mniejsza o 16% w porównaniu z rokiem 2011.
W tym samym czasie o 5% zmniejszy się także import mięsa owczego, który ukształtuje się na poziomie 210 tysięcy ton. Taka sytuacja świadczy zatem o spadającym zapotrzebowaniu na ten gatunek mięsa.
W przypadku konsumpcji zarówno mięsa koziego jak i owczego szacuje się spożycie w granicach mniej niż 2 kilogramy na osobę rocznie w roku 2022, w porównaniu z 2,33 kilogramami na mieszkańca w 2011 roku. W analizowanym okresie spożycie omawianych rodzajów mięsa zmniejszy się zatem o 1 mln ton (o 15%).
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl