Projekt opracowany został przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, a współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
W szkoleniu wzięło udział 40 doradców rolniczych z terenu całej Polski. Pierwszego dnia uczestników szkolenia powitała Pani Hanna Fadecka-Galicz – Kierownik Zespołu Systemów Produkcji Rolnej w Brwinowie. Następnie wykłady z zakresu: znaczenia rodzimych ras zwierząt w rolnictwie, programów ochronnych zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich dotyczących chowu owiec, prezentacji rodzimych ras zwierząt i możliwości wsparcia finansowego gospodarstw prowadzących chów owiec ras rodzimych, poprowadziła Pani dr Ewa Strzelec z Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Drugiego dnia odbyły się zajęcia terenowe w gospodarstwie Rolniczego Zakładu Doświadczalnego Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Żelaznej pod Skierniewicami.
Uczestnikom szkolenia zaprezentowano 3 rasy owiec objętych ochroną zasobów genetycznych: wrzosówkę, owcę olkuską i żelaźnieńską. Zajęcia w gospodarstwie odbywały się w czasie, gdy owce były w ostatnim dniu stanówki haremowej. Uczestnicy mogli zobaczyć na czym polega ten rodzaj stanowienia oraz dowiedzieć się o innych sposobach utrzymania zwierząt, ich potrzebach bytowych i wyposażeniu owczarni. Uczestnicy szkolenia zobaczyli też w jaki sposób dokonuje się korekcji racic i dowiedzieli się jak często przeprowadzać taki zabieg i czemu on służy. Po wizycie w gospodarstwie dr Ewa Strzelec poprowadziła wykłady uzupełniające tematy poruszane w gospodarstwie.
W trzecim dniu uczestnicy szkolenia odwiedzili ekologiczne gospodarstwo w Grzybowie pod Iłowem w województwie mazowieckim, zajmujące się przetwórstwem mleka i wypiekiem chleba. Właściciele gospodarstwa Ewa i Peter Stratenwerth prowadzą również Stowarzyszenie kulturalno-ekologiczne Ziarno, gdzie dzieci, młodzież i dorośli poznają zasady ekologicznego rolnictwa. Sztuki serowarstwa Peter Stratenwerth nauczył się w swojej ojczyźnie Szwajcarii od alpejskich górali. Kiedy 25 lat temu przybył do Polski wyrób serów rozpoczął na sprzęcie przywiezionym z ojczyzny w malutkim pomieszczeniu, gdzie dzisiaj ma zamiar zrobić mini muzeum. Przy produkcji żółtego sera ważny jest odpowiedni szczep bakterii, które podczas „życia” sera powodują odpowiedni proces dojrzewania. Bardzo ważna jest także jakość mleka. Nowa serownia powstała w 2011 roku dzięki funduszom unijnym. Grupa uczestników mogła dokładnie i z bliska obejrzeć kolejne kroki powstawania ekologicznego sera z Grzybowa. Produkowane są tutaj trzy rodzaje sera: ser kozi, krowi i mieszany kozio-krowi. Następnie uczestnicy zobaczyli miejsce dojrzewania sera i zwierzęta, z mleka których powstają sery.
Uczestnicy szkolenia mogli zobaczyć pierwszą piekarnie ekologiczną w Polsce. Wypiekany tu chleb, zwany po staropolsku HRUBY czyli gruboziarnisty, jest w 100% ekologiczny, tzn. zarówno zboże na mąkę jak i sama piekarnia mają certyfikat ekologiczny. Ziarno mielone jest w kamiennych żarnach. Do wyrobu chlebów żytnich dodawany jest naturalny zakwas, zaś do chleba pszennego drożdże. Nie dodaje się żadnych sztucznych dodatków, konserwantów czy polepszaczy. Ciasto chlebowe rośnie w drewnianych dzieżach, a chleb wypiekany jest w tradycyjnym piecu ogrzewanym opałem drzewnym. Po obejrzeniu gospodarstwa odbyły się wykłady przeprowadzone przez Panią Barbarę Sałatę z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie O/Radom na temat przetwórstwa w gospodarstwie w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej ze szczególnym uwzględnieniem wymogów sanitarnych i weterynaryjnych, higieny przetwórstwa mleka, a także wymogów prawnych dotyczących przetwórstwa, procesów rejestracji i zatwierdzania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.