Ceny jagniąt w 2012 roku na rynku globalnym pozostawały na wysokim poziomie, a to z powodu małej podaży tego gatunku mięsa.
W związku z tym, ceny ciężkich jagniąt w Unii Europejskiej w okresie od stycznia do maja 2012 roku systematycznie rosły. Następnie minimalnie spadały, ale od połowy czerwca ponownie zaczęły wzrastać. Taki stan rzeczy wynikał z utrzymującej się na niskim poziomie produkcji jagniąt. Dlatego też w październiku zeszłego roku za 100 kilogramów tego gatunku mięsa w Unii Europejskiej można było otrzymać 474 euro. W porównaniu ze średnią ceną w latach 2007-2011 to 11% zwyżka.
W omawianym okresie za 100 kg jagniąt lekkich można było średnio uzyskać 628 euro, co wobec średniej z lat 2007-2011 daje wzrost o 4%. Niemniej jednak, w ciągu roku średnia cena ciężkich jagniąt utrzymywała się w granicach 499 euro/100 kg, a lekkich jagniąt – 600 euro/100 kg. Jest to odpowiednio o 1,1% oraz 2,3% więcej niż w roku poprzednim.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl