W minionym sezonie poza australijskie granice wysłano 173,8 tysiąca ton mięsa jagnięcego, co daje 11 procentową zwyżkę wobec minionego roku.
To także o 7 procent więcej niż wyniósł rekordowy wolumen eksportowy w sezonie 2007/2008.
w omawianym czasie głównym odbiorcą jagnięciny z Australii były kraje Bliskiego Wschodu, które zakupiły 42,7 tysiąca ton tego mięsa, co daje wzrost o 14 procent. Zaraz za nimi znalazły się Stany Zjednoczone, które zaimportowały 34,7 tysiąca ton, a więc o 4 procent więcej, potem Chiny – 32 tysiące ton, czyli o 15 procent więcej.
Niemniej jednak w zeszłym sezonie Unia Europejska sprowadziła o 14 procent mniej jagnięciny w odniesieniu do sezonu poprzedniego, a zatem wolumen ten był w granicach 11,8 tysiąca ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto:
Gospodarz.pl