Jak wynika z najnowszych danych kraj ten zbiera każdego roku średnio około 36 mln ton owoców i warzyw, przy czym 22 mln to owoce, w tym około 4 mln ton stanowi produkcja samych cytrusów, a blisko 14 mln ton to warzywa.
Włochy są niekwestionowanym europejskim liderem w produkcji brzoskwiń, gruszek i kiwi, a także globalnym gigant w produkcji karczochów. W związku z tym, produkcja włoskich brzoskwiń i nektarynek zajmuje 1 miejsce wśród państw europejskich z około 43% udziałem w łącznych zbiorach.
Ponadto niemal 35% europejskich zbiorów gruszek są z Włoch oraz około 70% owoców kiwi, to te pochodzące właśnie z tego kraju. Także w odniesieniu do pomidorów państwo to jest liderem na europejskim rynku - z 37% udziałem oraz liczący się producentem sałaty – około 22% i melonów – z 32% udziałem.
Niemniej jednak, mimo miana tak znaczącego i liczącego się na świecie producenta owoców i warzyw, wielkość produkcji wcale nie przekłada się na wzrost spożycia tych produktów na krajowym rynku. Jest nawet odwrotnie, gdyż przeciętne wydatki na zakupy owoców i warzyw to jedynie 3% łącznych wydatków na konsumpcję przypadających na 1 włoską rodzinę.
Dlatego też uruchomiony został nowy program promujący spożycie owoców i warzyw „Ortofrutta d’Italia”, którego celem jest wzrost zainteresowania wśród włoskich konsumentów spożywaniem owoców i warzyw.