Według Comtrade, w zeszłym roku wszystkie unijne państwa – UE 28 wyeksportowały na Ukrainę 259,3 tys. ton owoców i warzyw świeżych wartych 160,6 mln euro.
W odniesieniu do roku poprzedniego wielkości te wyniosły odpowiednio 347,6 tys. ton za sumę prawie 226 mln euro. Głównym dostawcą świeżych produktów ogrodnictwa z unijnej „28” była już tradycyjnie Polska z 180,8 tys. ton w ubiegłym roku i 244,9 tys. ton dwa lata temu. Poza tym spore ilości pochodziły z Grecji – 29,5 tys. ton oraz niemal 17 tys. ton z Holandii i ponad 15,2 tys. ton z Hiszpanii.
Eksport owoców i warzyw na Ukrainę:
-
Polska:
-
rok 2013 – 180,87 tysięcy ton
-
rok 2012 – 24,984 tysięcy ton
-
ujęcie roczne – spadek o 64,114 tysięcy ton
-
Grecja:
-
rok 2013 – 29,572 tysięcy ton
-
rok 2012 – 52,759 tysięcy ton
-
ujęcie roczne – spadek o 23,187 tysięcy ton
-
Holandia:
-
rok 2013 – 16,99 tysięcy ton
-
rok 2012 – 17,385 tysięcy ton
-
ujęcie roczne – spadek o 0,395 tysięcy ton
-
Hiszpania:
-
rok 2013 – 15,259 tysięcy ton
-
rok 2012 – 11,171 tysięcy ton
-
ujęcie roczne – spadek o 4,088 tysięcy ton
-
Włochy:
-
rok 2013 – 3,9 tysięcy ton
-
rok 2012 – 4,27 tysięcy ton
-
ujęcie roczne – spadek o 0,37 tysięcy ton
-
Węgry:
-
rok 2013 – 3,527 tysięcy ton
-
rok 2012 – 3,494 tysięcy ton
-
ujęcie roczne – wzrost o 0,033 tysięcy ton
-
Słowacja:
-
rok 2013 – 3,302 tysięcy ton
-
rok 2012 – 2,809 tysięcy ton
-
ujęcie roczne – wzrost o 0,493 tysięcy ton
-
Słowenia:
-
rok 2013 – 1,946 tysięcy ton
-
rok 2012 – 4,303 tysięcy ton
-
ujęcie roczne – spadek o 2,357 tysięcy ton
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: : Fruit and Vegetable Facto, Comtrade foto:
sxc.hu