W 2015 roku unijny wywóz owoców i warzyw do państw Zatoki Perskiej wyniósł 325,5 tys. ton, a w pierwszych sześciu miesiącach roku 2016 było to 147,1 tys. ton.
W tej grupie odbiorców znajdują się między innymi Arabia Saudyjska, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Katar, Kuwejt czy Irak. Z roku na rok notowany jest wzrost wysyłki w omawianym kierunku – dla porównania jeszcze w roku 2012 państw unijne kierowały tam 195 tys. ton owoców i warzyw.
W eksporcie dominują jabłka z wynikiem 158,3 tys. ton wysłanych w całym minionym roku i 60,4 tys. ton w pierwszej połowie roku 2016. Na drugim miejscu znalazły się unijne pomarańcze – 20,7 tys. ton w roku 2015 i 18 tys. ton w roku bieżącym. Według FAMMU/FAPA w 2015 roku państwa arabskie zaimportowały z Unii Europejskiej kiwi i cebulę – po 15 tys. ton, sałatę – 12,3 tys. ton, winogrona, gruszki i śliwki – po 11 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet UE foto:
Gospodarz.pl/ fot. Alicja Tylkowska