Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Agregat uprawowy Kverneland TLG
2015-01-15 -
Opryskiwacz Tùrbine
2020-08-05 -
Mulczery profesjonalne ORSI Eagle Plus
2015-03-12 -
Dystrybutor Cube 56
2012-10-09 -
Filtr do kominków 18l EINHELL
2011-05-11 -
Gaz w butlach
2015-09-29 -
Hak kulowy do Traktorka, Minitraktorka
2011-12-22
Unijna konsumpcja owoców i warzyw nieznacznie wzrosła
Freshfel opublikował najnowszy raport „Freshfel Consumption Monitor” z danymi unijnymi dotyczącym wielkości spożycia owoców i warzyw w unijnej „28” - podaje FAMMU/FAPA.
Konsumpcja owoców i warzyw
W roku 2013 przeciętna konsumpcja przypadająca na 1 obywatela UE to 341,82 gramy. To o 5,6% więcej niż w roku 2012, ale o niecałe 2% mniej w stosunku do średniej wielkości z lat 2008-2012. Tym samym wielkość dziennego spożycia owoców i warzyw w UE28 pozostaje w dalszym ciągu na niższym poziomie niż rekomendowane przez WHO 400 gram owoców i warzyw w obrębie dnia na osobę. Przy czym jedynie sześć państw z 28 krajów członkowskich spełnia te wymagania i konsumpcja owoców oraz warzyw utrzymuje poziom 400 gram na osobę.
Z tej ilości porcji – 188,6 gram stanowią same owoce, a pozostałe 153,22 gramy warzywa. W odniesieniu do roku 2012 wielkość konsumpcji owoców zwiększyła się o 10%, a warzyw o 0,5%. Z kolei w porównaniu do średniej z lat 2008-2012 spożycie owoców zmalało o 1,5%, a warzyw wzrosło o 2,3%.