Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
PRIMUS L (Nawóz donasienny)
2012-01-17 -
Wał crosskill TOLMET
2015-05-05 -
Opryskiwacz Rider 2500-3000 L
2020-08-05 -
Agregat uprawowy z wałem przednim 2,1 M
2014-01-06
Unijna konsumpcja owoców i warzyw nieznacznie wzrosła
Freshfel opublikował najnowszy raport „Freshfel Consumption Monitor” z danymi unijnymi dotyczącym wielkości spożycia owoców i warzyw w unijnej „28” - podaje FAMMU/FAPA.

Konsumpcja owoców i warzyw
W roku 2013 przeciętna konsumpcja przypadająca na 1 obywatela UE to 341,82 gramy. To o 5,6% więcej niż w roku 2012, ale o niecałe 2% mniej w stosunku do średniej wielkości z lat 2008-2012. Tym samym wielkość dziennego spożycia owoców i warzyw w UE28 pozostaje w dalszym ciągu na niższym poziomie niż rekomendowane przez WHO 400 gram owoców i warzyw w obrębie dnia na osobę. Przy czym jedynie sześć państw z 28 krajów członkowskich spełnia te wymagania i konsumpcja owoców oraz warzyw utrzymuje poziom 400 gram na osobę.
Z tej ilości porcji – 188,6 gram stanowią same owoce, a pozostałe 153,22 gramy warzywa. W odniesieniu do roku 2012 wielkość konsumpcji owoców zwiększyła się o 10%, a warzyw o 0,5%. Z kolei w porównaniu do średniej z lat 2008-2012 spożycie owoców zmalało o 1,5%, a warzyw wzrosło o 2,3%.
