| Autor: redakcja1

Ukraiński handel zagraniczny owocami i warzywami

Jak wynika najnowszych danych za rok 2012 wielkość eksportu owoców i warzyw z Ukrainy to 206,6 tys. ton, a wielkości importu odpowiednio 1,06 mln ton – informuje FAMMU/FAPA.

Ukraiński handel zagraniczny owocami i warzywami
Dla porównania jeszcze w roku 2005 kraj ten sprowadzał blisko 646,0 tys. ton warzyw i owoców, a wysyłał zaledwie 55,0 tys. ton tych produktów. W przypadku importu ze wspomnianej ilości 1,06 mln ton około 963,7 tys. ton w roku 2012 stanowiły owoce a pozostała 97,0 tys. ton warzywa.
 
W imporcie dominowały głownie banany w ilości 242,5 tys. ton, owoce miękkie – 175,7 tys. ton, pomarańcze – 118,0 tys. ton, jabłka – 93,5 tys. ton oraz brzoskwinie z wynikiem ponad 68,0 tys. ton.
 
W odniesieniu do warzyw, blisko 47,7 tys. ton stanowiły pomidory, a ponad 14,0 tys. ton ogórki i około 12,0 tys. ton słodka papryka. Najwięcej na ukraiński rynek owoców i warzyw dostarczyła Turcja – ponad 252,0 tys. ton, Ekwador – 203,5 tys. ton i Hiszpania – 110,5 tys. ton, a także Polska - niecałe 93,0 tys. ton.
 
W przypadku eksportowanych z Ukrainy owoców i warzyw w łącznej ilości 206,6 tys. ton w roku 2012 najwięcej było pomidorów, bo ponad 92,2 tys. ton, zielonego groszku – 22,2 tys. ton, cebuli i jabłka – po około 19,0 tys. ton. Najwięcej produktów wywieziono do Rosji – prawie 135,0 tys. ton oraz na Białoruś – 23,3 tys. ton.


Tagi:
źródło: