W czerwcu bieżącego roku truskawki i maliny są o średnio 30% tańsze niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Mniej płacimy także za borówki amerykańskie.
W przypadku warzyw najbardziej potaniały wobec roku 2012 ogórki i pomidory, a także fasola szparagowa. Natomiast więcej trzeba zapłacić za kapustę, kalafiory, młodą marchew i ziemniaki. Wzrost cen tych upraw podyktowany jest niesprzyjającą dla ich wzrostu pogodą.
Według przedstawicielki Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2013 roku spożycie warzyw i ich przetworów w Polsce ukształtuje się na poziomie około 100 kg od osoby, co oznacza ilość niewiele mniejszą niż w latach ubiegłych.
Prognozy te uwzględniają zarówno domową konsumpcję, jak i spożycie w placówkach gastronomicznych. Z danych GUS przytoczonych przez IERiGR wynika, że w roku ubiegłym średnie spożycie warzyw wyniosło 106 kg/os, a w 2011 r. - 108 kg/os. Z kolei przeciętna konsumpcja w latach 2000-2001 osiągnęła poziom 120 kg/os (bez uwzględnienia ziemniaków).
Biorąc pod uwagę tylko te warzywa i ich przetwory, które jemy w domu, to okazuje się że statystyczny Polak zjadł w ostatnich latach 59-60 kg rocznie. Najwięcej skonsumowanych zostało pomidorów, sałaty, cukinii i bakłażanów, a mniej kapusty i buraków.