Sytuacja podażowo-popytowa i cenowa na rynku wieprzowiny
2024-12-17
W całym 2013 roku w sumie na świecie wyeksportowano 113,22 mln ton owoców i warzyw, przy czym 75,15 mln ton stanowiły same owoce, a pozostałe 38,07 mln ton warzywa – podaje FAMMU/FAPA.
Dla porównania jeszcze w roku 2003 światowy kontyngent eksportowy świeżych owoców i warzyw wynosił 74,65 mln ton z czego 50,31 mln ton to owoce, a 24,33 mln ton warzywa.
W globalnej wysyłce w roku 2013 dominowały głównie banany z wynikiem 21,06 mln ton oraz jabłka – 8,66 mln ton, cebula - 7,82 mln ton, pomidory - 7,6 mln ton oraz pomarańcze - 7 mln ton.
W odniesieniu do wywozu bananów światowym liderem był Ekwador, a w przypadku jabłek - Polska.