W omawianym okresie łącznie wyeksportowano blisko 1,14 mln ton produktów ogrodnictwa o łącznej wartości 1,028 mln euro. Oznacza to utrzymującą się od kilku miesięcy tendencję wzrostową, która w porównaniu z lutym zeszłego roku pod względem ilości kształtowała się na poziomie 13% i wyniosła 615,5 tys. ton, a także to 25% więcej w ujęciu wartościowym, czyli 514,3 mln euro.
Niemniej jednak, jeśli chodzi o eksport warzyw świeżych, to ich wolumen wzrósł o 9% do około 528,6 tys. ton, a jego wartość była niższa o 3% i zamknęła się sumą 513,7 mln euro. Dla porównania w lutym 2011 roku Hiszpanie wyeksportowali łącznie 1,031 mln ton owoców i warzyw za łączną kwotę 942,3 mln euro.
Łącznie w okresie pierwszych dwóch miesięcy 2013 roku wyeksportowano 2,4 mln ton hiszpańskich, świeżych produktów ogrodnictwa za 2,126 mln euro – podaje FAMMU/FAPA na podstawie: Hortoinfo.