| Autor: redakcja1

Posiedzenie grupy roboczej Copa-Cogeca „warzywa i owoce”

W dniu 3 czerwca 2014 roku w Sekretariacie Copa-Cogeca odbyło się posiedzenie grupy roboczej „warzywa i owoce”.

Posiedzenie grupy roboczej Copa-Cogeca „warzywa i owoce”
Głównymi tematami omawianymi podczas posiedzenia były kwestie związane z: pracami DG Sanco, WPR, handlem, badaniami i innowacjami. Po przyjęciu porządku obrad i sprawozdania z ostatniego zebrania Pani Dominique Dejonckheere zapoznała uczestników posiedzenia z pracami DG Sanco w kwestii poziomu ołowiu w środkach spożywczych w tym w owocach i warzywach.
 
W następstwie ostatnich rozmów z ekspertami z państw członkowskich w trakcie posiedzenia Komitetu Ekspertów ds. Zanieczyszczeń Środowiska przemysłowego, które odbyło się w dniu 10 lutego 2014 roku uzgodniono rozpoczęcie konsultacji na temat rozważenia maksymalnego poziomu ołowiu w żywności.

Należy podkreślić, że dokument, który powstał w wyniku konsultacji nie koniecznie odzwierciedla poglądy służb Komisji i Komitetu Ekspertów ds. Zanieczyszczeń Przemysłowych i Ochrony Środowiska. Kolejne spotkania ekspertów w tej sprawie odbędą się jeszcze w tym miesiącu a pod koniec czerwca przedstawiony zostanie projekt legislacyjny przez Komisję Europejską.

 
W kwestiach związanych z WPR głos zabrała Pani Francesca Bignami. Prezentacja, którą przedstawiła dotyczyła wdrożenia WPR w Unii Europejskiej na poziomie krajów członkowskich. Tematy prezentacji odwoływały się między innymi do artykułów:
  • 9 związanego z aktywnym rolnikiem
  • 10 związanego z minimalnymi wymogami w celu otrzymania płatności bezpośrednich
  • 11 związanego ze stopniowym zmniejszaniem/capping
  • 14 związanego z elastycznością pomiędzy filarami
  • 21/40 związanych z systemem płatności podstawowych i system jednolitej płatności obszarowej
  • 41/42 związanych z redystrybucją płatności
  • 43/47 związanych z zazielenieniem
  • 48/49 związanych z płatnościami dla obszarów o ograniczeniach naturalnych
  • 50/51 związanych z płatnościami dla młodych rolników
  • 52/55 związanych z dobrowolnym wsparciem
  • 61/65 związanych z drobnymi producentami rolnymi
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: