Głównymi tematami omawianymi podczas posiedzenia były kwestie związane z: pracami DG Sanco, WPR, handlem, badaniami i innowacjami. Po przyjęciu porządku obrad i sprawozdania z ostatniego zebrania Pani Dominique Dejonckheere zapoznała uczestników posiedzenia z pracami DG Sanco w kwestii poziomu ołowiu w środkach spożywczych w tym w owocach i warzywach.
W następstwie ostatnich rozmów z ekspertami z państw członkowskich w trakcie posiedzenia Komitetu Ekspertów ds. Zanieczyszczeń Środowiska przemysłowego, które odbyło się w dniu 10 lutego 2014 roku uzgodniono rozpoczęcie konsultacji na temat rozważenia maksymalnego poziomu ołowiu w żywności.
Należy podkreślić, że dokument, który powstał w wyniku konsultacji nie koniecznie odzwierciedla poglądy służb Komisji i Komitetu Ekspertów ds. Zanieczyszczeń Przemysłowych i Ochrony Środowiska. Kolejne spotkania ekspertów w tej sprawie odbędą się jeszcze w tym miesiącu a pod koniec czerwca przedstawiony zostanie projekt legislacyjny przez Komisję Europejską.
W kwestiach związanych z WPR głos zabrała Pani Francesca Bignami. Prezentacja, którą przedstawiła dotyczyła wdrożenia WPR w Unii Europejskiej na poziomie krajów członkowskich. Tematy prezentacji odwoływały się między innymi do artykułów:
-
9 związanego z aktywnym rolnikiem
-
10 związanego z minimalnymi wymogami w celu otrzymania płatności bezpośrednich
-
11 związanego ze stopniowym zmniejszaniem/capping
-
14 związanego z elastycznością pomiędzy filarami
-
21/40 związanych z systemem płatności podstawowych i system jednolitej płatności obszarowej
-
41/42 związanych z redystrybucją płatności
-
43/47 związanych z zazielenieniem
-
48/49 związanych z płatnościami dla obszarów o ograniczeniach naturalnych
-
50/51 związanych z płatnościami dla młodych rolników
-
52/55 związanych z dobrowolnym wsparciem
-
61/65 związanych z drobnymi producentami rolnymi
Czytaj dalej na następnej stronie...