Nieco więcej niż w roku poprzedzającym wysłano także przetworzonych owoców – 828,2 tys. ton w odniesieniu do 772,5 tys. ton za kwotę 1171,9 mln euro. Kontyngent eksportu świeżych warzyw uległ nieznacznemu wzrostowi z 674,9 tys. ton przed rokiem do 698,8 tys. ton, a za produkty te uzyskano 581,3 mln euro.
Za przetworzone warzywa, których wyeksportowano z Polski blisko 896 tys. ton – czyli o 30 tys. ton więcej polscy eksporterzy otrzymali 696,4 mln euro. Jeśli chodzi o wysyłkę ziemniaków, to w minionym roku było to 44,5 tys. ton, a więc o około 5,0 tys. ton mniej niż w roku 2012.
W eksporcie owoców jak co roku dominowały jabłka w ilości 1,205 mln ton, a w przypadku warzyw - pieczarki z wynikiem niecałych 193,0 tys. ton. Biorąc pod uwagę kierunek wysyłki warzyw świeżych, to zdecydowana ich większość trafiła na rynek unijny, bo w ilości około 414,6 tys. ton, a pozostałe 277 tys. ton to eksport na rynki wschodnie.
W sprzedaży owoców jak corocznie najwięcej ich skierowano do państw Wspólnoty Niepodległych Państw – 1,130 mln ton ,w tym ponad 923 tys. ton to stanowiły jabłka. Ponadto ponad 332 tys. ton polskich owoców zakupiły kraje unijne.
W imporcie do Polski produktów ogrodnictwa odnotowano niewielki wzrost w odniesieniu do owoców o 33 tys. ton do 1,289 mln ton i warzyw świeżych o 57 tys. ton niewielki 452 tys. ton.
Za sprowadzone owoce zapłacono 1015,0 mln euro, a za warzywa - 414,5 mln euro. W tym czasie więcej także zakupiono przetworzonych owoców – 360 tys. ton oraz przetworzonych warzyw – 289 tys. ton. Natomiast rok wcześniej wielkości te wyniosły 301,0 tys. ton oraz 283,3 tys. ton. Z kolei mniej zaimportowano ziemniaków – 103,0 tys. ton w stosunku do 126,5 tys. ton w roku 2012. Najchętniej w minionym roku spośród owoców sprowadzano zza granicy banany – 282 tys. ton oraz cytrusy – 465 tys. ton, a spośród warzyw – pomidory – 83 tys. ton.