| Autor: redakcja1

Spadek eksportu warzyw i owoców z Polski (I-VI 2015)

W pierwszych sześciu miesiącach 2015 roku Polska wyeksportowała zdecydowanie mniej owoców i warzyw świeżych, co wynika z wprowadzonego przed rokiem i aktualnie nadal kontynuowanego rosyjskiego embargo – podaje FAMMU/FAPA.

Spadek eksportu warzyw i owoców z Polski (I-VI 2015)

Eksport owoców i warzyw z Polski

Łącznie w okresie od stycznia do końca czerwca tego roku wolumen wywozu owoców świeżych wyniósł zaledwie 676,9 tys. ton w stosunku do 930,1 tys. ton w analogicznym czasie minionego roku, a w przypadku warzyw 339,2 tys. ton w odniesieniu do 422,5 tys. ton rok wcześniej. Tym samym eksport owoców obniżony został o 28%, a warzyw o 20%.

Zdecydowanie lepiej wygląda sytuacja w przypadku eksportu przetworów owocowo-warzywnych – w przypadku przetworzonych owoców eksport wyniósł 465,5 tys. ton i był o 14% wyższy wobec pierwszego półrocza minionego roku a dla przetworzonych warzyw wyniósł 422,7 tys. ton, czyli o zaledwie 3% mniej.

 

Porównując wielkość wysyłki do Rosji w pierwszym półroczu tego roku dostawy owoców to marginalna ilość 166 ton w stosunku do 401,6 tys. to przed rokiem, a warzyw odpowiednio 534 tony wobec 102,3 tys. ton. Nieco lepiej wygląda dostawa przestworów w tym kierunku – nie na wszystkie owoce i warzywa przetworzone Rosja wprowadziła całkowite ograniczenia dostaw – tym samym wysłaliśmy tam 16,2 tys. ton przetworów owocowych i 37,6 tys. ton warzywnych.

Import owoców i warzyw do Polski

Jeśli chodzi o import owoców i warzyw do Polski – w okresie styczeń – czerwiec 2015 sprowadzone zostało 632,4 tys. ton owoców wobec 678,9 tys. ton przed rokiem oraz 315,0 tys. ton warzyw w porównaniu do 371,0 tys. ton rok temu. Przywóz przetworzonych owoców utrzymał zeszłoroczny poziom i wyniósł 180,9 tys. ton a w przypadku przetworów warzywnych odnotowano spadek o 27,0 tys. ton do 150,1 tys. ton.



Tagi:
źródło: