Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
Hale garażowe
2013-08-01 -
Kosiarka rotacyjna 1,65 m
2011-05-10 -
Agroplus 315 / 320 / 410 / 420 Deutz-Fahr
2013-02-04 -
Agrisem Disc-O-Sem - Spulchniacze, siewniki
2011-09-30
GUS: Rośliny sadownicze przezimowały raczej dobrze
Po zimie 2015/2016 w sadach nie zaobserwowano większych strat - poinformował Główny Urząd Statystyczny we Wstępnej ocenie przezimowania upraw ozimych w 2016 roku.

Przezimowanie roślin sadowniczych
Silne mrozy występujące w styczniu, przy braku okrywy śnieżnej, spowodowały natomiast w niektórych regionach kraju uszkodzenia na plantacjach truskawek. Straty te dotyczyły przede wszystkim młodych nasadzeń z 2015 r. Wiosną wiele plantacji było w słabej kondycji, a w województwie pomorskim część z nich została nawet zaorana.
Ruszenie wegetacji drzew i krzewów owocowych oraz truskawek początkowo zapowiadało się bardzo wcześnie, jednak wiosenne chłody przyczyniły się do jej spowolnienia. W związku z tym, aby przyspieszyć wzrost roślin, część upraw truskawek została przykryta folią lub włókniną. Rośliny sadownicze rozpoczęły wiosenną wegetację zazwyczaj później niż w roku poprzednim. Najwcześniejsze gatunki drzew jak brzoskwinie, morele zaczęły kwitnąć lokalnie w ostatniej dekadzie marca. Przygruntowe przymrozki, jakie regionami wystąpiły w kwietniu, nie wyrządziły istotnych szkód w kwitnących drzewach i krzewach owocowych oraz na plantacjach jagodowych.
Warunki agrometeorologiczne oraz stan zaawansowania siewów warzyw gruntowych jest bardzo zróżnicowany w poszczególnych rejonach kraju. Na przeważającym obszarze, do siewu warzyw przystąpiono w III dekadzie marca, lecz ich zaawansowanie było na ogół gorsze niż w roku 2015. Wielu rolników wstrzymało się z siewem oraz wysadzaniem rozsad warzyw z uwagi na duże wahania temperatur.
Warunki do wschodów roślin warzywniczych były bardzo różne. Początkowo w wielu rejonach gleba była słabo uwilgotniona ze względu na nieznaczne zapasy wody po zimie, tj. ubiegłoroczną suszę i brak śniegu. Późniejsze opady deszczu poprawiły nieco stan uwilgotnienia gleby. Na wielu plantacjach pierwsze wschody roślin były również utrudnione z uwagi na niskie temperatury występujące nocą. W celu przyspieszenia wschodów część warzyw została przykryta włókniną lub niską folią. Tylko w niektórych regionach kraju zaobserwowano zdecydowanie korzystne warunki dla siewu i rozwoju warzyw oraz ich dość wyrównane wschody.
