Produkcja warzyw i owoców
Niemniej jednak wielkość tej produkcji od kilkunastu lat pozostaje niezmienna i utrzymuje się w granicy 170–200 tys. ton. Z tego wolumeny zdecydowana część to zbiory warzyw – 167,3 tys. ton, a pozostałe 20,7 tys. ton to owoce.
W produkcji warzyw dominuje marchew z wielkością 45 tys. to oraz kapusty – 25 tys. ton, cebula – ponad 17 tys. ton czy sałaty, cykorii oraz ogórków – razem po 15 tys. ton.
Natomiast w produkcji owoców przewagę stanowią jabłka z wynikiem 11-13 tys. ton rocznie. Pozostałe ilości to zbiory owoców miękkich w tym truskawek w granicy 10 tys. ton oraz malin – 3 tys. ton.
Import warzyw i owoców
W 2013 roku Norwegowie sprowadzili łącznie 475,6 tys. ton produktów ogrodnictwa w tym 347,8 tys. ton owoców, a 127,7 tys. ton warzyw. Dla porównania w pierwszej połowie tego roku wielkość importu to 265 tys. ton w tym 186,7 tys. ton stanowiły owoce i 78,2 tys. ton - warzywa.
W imporcie dominowały banany – 81,2 tys. ton oraz jabłka – 50,1 tys. ton, pomarańcze – 38 tys. ton i pozostałe cytrusy oraz winogrona – po 28 tys. ton.