Turecki Urząd Statystyczny przedstawił najnowsze dane odnośnie zeszłorocznych zbiorów owoców i warzyw w Turcji. Jak wynika z najnowszych danych produkcja w roku 2016 w przypadku warzyw zwiększyła się o 2,4% względem danych z roku 2015, a w przypadku owoców o 6,8%
Jak podaje FAMMU/FAPA, grudniowe statystyki mówią o zbiorach warzyw w granicy 30,3 mln ton wobec 29,6 mln ton rok wcześniej a dla owoców 19 mln ton w stosunku do 17,8 mln ton w roku 2015.
Dla porównania październikowa prognoza, a więc drugi przedwynikowy szacunek z 28 października 2016 roku zakładał zeszłoroczną produkcję warzyw w granicy 30,2 mln ton, a owoców - 18,9 mln ton. W przypadku warzyw największy wzrost zbiorów odnotowała cebula – 12%, melony – 7,8% oraz bakłażany – 6%, dla owoców zaś mandarynki – 15,6% oraz jabłka – 13,9%.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: Turkish Statistical Institue foto:
sxc.hu