W odniesieniu do warzyw to w tym czasie sprowadzono ich przed rokiem 2,067 mln ton, 2,397 mln ton w roku 2011 i 2,225 mln ton w roku 2010.
W imporcie owoców dominowały jabłka, których w roku 2012 zakupiono aż 1,278 mln ton ale prawie równocześnie z poziomem importu 1,256 mln ton drugie miejsce utrzymywały banany. Poza tym blisko 753 tys. ton stanowił rosyjski import owoców miękkich, 489 tys. ton pomarańczy, 410 tys. ton gruszek, 379 tys. ton winogron oraz 266 tys. ton brzoskwiń i nektarynek.
W dostawach owoców na rosyjski rynek dominował Ekwador, skąd sprowadzono wyłącznie w banany – 1,123 mln ton w roku 2012. Na drugim miejscu wśród liczących się eksporterów znalazła się Polska z 667 tys. ton oraz Turcja – 664,0 tys. ton, Chiny – 327 tys. ton czy Hiszpania – 303,0 ton i Maroko z wynikiem 246,0 tys. ton.
W imporcie warzyw z niecałymi 800, tys. ton pierwsze miejsce zajęły pomidory, potem z 230 tys. ton cebula, 214 tys. ton ogórki, niecałe 200 tys. ton marchew oraz 153 tys. ton kapusta. Najwięcej warzyw na rosyjski rynek trafiło z Turcji – przede wszystkim pomidory - w sumie było to przed rokiem 492 tys. ton oraz z Chin – 305 tys. ton . Ponadto Rosjanie sprowadzili warzywa z Izraela – 206 tys. ton, Polski – 178 tys. ton czy Holandii – 175 tys. ton i Ukrainy – 113 tys. ton – wylicza FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet Russia 2013.