W pierwszym półroczu bieżącego roku holenderski eksport owoców i warzyw zamknął się wolumenem 898,0 tys. ton wobec 985,0 tys. ton w analogicznym okresie minionego roku. To 9% spadek w ujęciu ilościowym wobec poprzedniego roku.
Najwięcej świeżych holenderskich produktów ogrodnictwa w pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku skierowano na rynek niemiecki – w sumie 362,0 tys. ton – to o 5% mniej wobec poprzedniego roku.
Drugim, co do wielkości dostaw odbiorcą warzyw i owoców z Holandii była Wielka Brytania z wynikiem 129,0 tys. ton i kolejno Francja – 55,0 tys. ton, Rosja – 49,0 tys. ton, Szwecja – 41,0 tys. ton oraz Polska – 34,0 tys. ton oraz Włochy – 30,0 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: Eucofel, Tuinbouw, foto:
sxc.hu