Zbiory warzyw i owoców
W związku z tym, warzyw zebrano łącznie o niecałe 7% - 177 tys. ton, a owoców o 7,2% - 151,7 tys. ton. Czesi wśród warzyw najwięcej zbierają kapusty – 23% łącznych zbiorów oraz cebuli – ponad 17%, marchwi – 12,2% i pomidorów – 11% udział w produkcji. W zbiorach owoców dominują jabłka z zeszłoroczną wielkością 119 tys. ton - 70% całkowitych zbiorów owoców, pozostałe ilości stanowią gruszki, śliwki oraz porzeczki.
Konsumpcja owoców
Z danych za rok 2012 wynika, iż średnioroczna konsumpcja owoców w Czechach wyniosła 82 kg/osobę w tym 34,5 kg stanowi spożycie owoców południowych, a pozostałe 47,5 kg to owoce strefy umiarkowanej, w tym głównie jabłka.
Jabłek każdego roku spożywa się w tym kraju blisko 20 kg/osobę, owoców importowanych jak pomarańcze i mandarynki 12,2 kg oraz banany – ponad 10 kg, a także blisko 4,5 kg śliwek i brzoskwiń i ponad 4 kg winogron.
Spożycie warzyw
Pośród warzyw najchętniej Czesi konsumują pomidory – 12,1 kg/osobę rocznie oraz cebulę – 11,2 kg i kapusty – niecałe 9 kg i ogórków- 7,6kg. W zeszłym roku Czesi sprowadzili łącznie warzywa za sumę niecałych 445 mln euro i owoców za kwotę ponad 531 mln euro.
Import warzyw i owoców
W pierwszym półroczu 2014 roku wielkości te wyniosły 247,1 mln euro dla warzyw i niecałe 240 mln euro dla owoców. Głównymi dostawcami produktów ogrodnictwa na czeski rynek są Hiszpania, Holandia, Niemcy, Włochy oraz Ekwador. W przypadku dostaw z Polski zajmujemy czwarte miejsce w ujęciu ilościowym odnośnie warzyw i piąte miejsce w wysyłce owoców.