Ceny warzyw w Polsce
Według Magdaleny Kowalewskiej, eksperta rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, średnia cena cebuli była o 59% niższa i wyniosła 0,39 PLN/kg, kapusty białej o 68% niższa i ukształtowała się na poziomie 0,28 PLN/kg, zaś cena marchwi spadła o 56% i wyniosła 0,51 PLN/kg. W relacji rocznej spadki cen tych warzyw są minimalnie głębsze niż w listopadzie 2016 r. Wzrosła natomiast średnia cena pieczarek o 9% do poziomu 5,10 PLN/kg. Ceny pieczarek nadal wspierane były przez popyt eksportowy.
Warto jednak zaznaczyć, że w ubiegłym roku, ze względu na gorsze plony, ceny większości warzyw były wysokie. W związku z tym obserwowane w bieżącym sezonie istotne spadki cen w ujęciu rocznym są głębokie. Natomiast porównując aktualne ceny z grudniem 2014 roku nie są one aż tak duże. W przypadku marchwi obniżka wyniosła blisko 8%, a cebuli 19%.
Ceny jabłek w Polsce
W grudniu 2016 roku odnotowano nieznaczny wzrost cen skupu jabłek. Średnia cena jabłek deserowych wyniosła 0,93 PLN/kg i była o 6% wyższa w stosunku do poprzedniego miesiąca. W przypadku jabłek przemysłowych za kilogram tych owoców średnio płacono 0,33 PLN, czyli ceny te utrzymały się na podobnym poziomie, co w listopadzie. Nadal jednak oferowane ceny skupu jabłek są niższe niż w ubiegłym roku. W relacji rocznej jabłka przemysłowe w grudniu były o 23% tańsze, zaś jabłka deserowe o 15%.