Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
Salmag z siarką
2012-01-12 -
Kosiarka boczna Sip SILVERCUT DISC 300 S FC
2019-12-13 -
Żarówki i akcesoria RE0646
2011-12-14
Banki żywności sposobem na wycofanie produktów z rynku?
Z udziałem podsekretarza stanu Tadeusza Nalewajka, prezesa Agencji Rynku Rolnego Radosława Szadkowskiego oraz prezesa zarządu Banków Żywności Marka Borowskiego odbyła się konferencja prasowa nt. sposobów wycofywania produktów z rynku.

- Najważniejsze są w tej chwili jak najszybsze działania w odniesieniu do produktów, których nie można długo przechowywać, czyli papryki, kapusty, itp. – powiedział wiceminister.
Zwrócił uwagę, że przede wszystkim chodzi o ulokowanie produktów na innych kierunkach niż rosyjski. W sytuacji objęcia embargiem całej Unii Europejskiej jest to bardzo trudne. Podsekretarz stanu poinformował, że jednym ze sposobów jest też przekazywanie produktów do Banków Żywności, które mają duże doświadczenie w udzielaniu pomocy najuboższym. W tym kontekście inne są możliwości w odniesieniu np. do papryki i kapusty, a inne w odniesieniu do jabłek, których na rynek rosyjski trafiało około 700 tys. ton.
- Nie ma jeszcze mechanizmów wdrożonych przez Komisję Europejską, ale mamy przygotowaną instrukcję dotyczącą udokumentowania biodegradacji na poziomie gospodarstwa, co będzie musiało być wykonane w odniesieniu do części produktów, które szybko się psują.
Prezes ARR Radosław Szatkowski poinformował, że agencja jest przygotowana do administrowania całej operacji zdejmowania produktów z rynku. Współpracuje też od lat z Bankami Żywności co pozwoli na szybkie przekazywanie żywności.
Uczestniczący w konferencji prasowej prezes Banków Żywności stwierdził, że współpracują z blisko 4 tysiącami organizacji i są w stanie rozdysponować w ciągu 1 miesiąca około 2 tysięcy ton produktów.
