Nawozy naturalne na terenie OSN tylko do 15 listopada

Zgodnie z obowiązującym prawem na terenie OSN, czyli na obszarach szczególnie narażonych na spływ azotanów do wód podziemnych i cieków wodnych, od 1 marca do 15 listopada można stosować nawozy naturalne, takie jak obornik, gnojowica oraz gnojówka.

Nawozy naturalne na terenie OSN tylko do 15 listopada
Obszary OSN zostaÅ‚y wyznaczone zgodnie z zaleceniami unijnej Dyrektywy Azotanowej (Dyrektywy Rady 91/676/EWG z 12 grudnia 1991 r.) na podstawie wieloletnich badaÅ„ i obserwacji przez poszczególne Regionalne ZarzÄ…dy Gospodarski Wodnej (RZGW).

W gospodarstwach posiadajÄ…cych ponad 100 ha użytków rolnych poÅ‚ożonych na OSN trzeba mieć analizy gleb (wykonane przynajmniej raz na 4 lata) i co roku plan nawozowy oraz bilans azotu na powierzchni pola.

 
Dopuszczalne dawki azotu w nawozach naturalnych
 
Należy jednak pamiÄ™tać, aby nie przekraczać dopuszczalnej dawki azotu w nawozach naturalnych, która w ciÄ…gu roku nie może być wyższa niż 170 kg N na 1 ha. W przeliczeniu na obornik i uwzglÄ™dnieniu, iż zawartość azotu w nawozie waha siÄ™ w granicy 0,5%, zalecane jest stosowanie maksymalnie 34 t obornika na 1 ha oraz do 45 m3 gnojowicy na ha/rok.

ZwiÄ™kszenie procesu nawożenia bÄ…dź stosowanie nawozów naturalnych w okresie zimowym może wywrzeć negatywne skutki dla Å›rodowiska naturalnego. Nadmierna zawartość azotu czy fosforu w glebie może bowiem zostać niewykorzystana przez roÅ›liny, a to z kolei przyczynia siÄ™ do ich wymycia w gÅ‚Ä…b profilu glebowego, powodujÄ…c poważne zanieczyszczenie gleb i wód.

Nieodpowiednie nawożenie bywa również nieekonomiczne dla rolników.


Stosowanie nawozów naturalnych
 
Termin stosowania nawozów naturalnych, zarówno pÅ‚ynnych jak i staÅ‚ych, czyli obornika, gnojówki, gnojowicy, przypada na okres od 1 marca do 30 listopada. IstniejÄ… jednak wyjÄ…tki, w których nawozy można stosować również zimÄ….

Według IUiN, przez cały rok nawozy naturalne można wykorzystywać do uprawiania roślin pod osłonami (Dz. U. 2007 nr 147 poz. 1033).



Tagi:
źródło: